översätt

måndag 23 juni 2014

Kan bostadsrätt bli bostadsfel?

Det har kommit in en del mail med vidare frågor om omvandlingen och den information som hittills delats ut på gårdarna.

Till höger här på bloggen har vi, med hjälp av bland andra Rätt att Bo och Nätverket Rädda hyresrätten, sammanställt kortare texter om vad det kan innebära att omvandla en hyresrätt till en bostadsrätt.

Bland annat tar vi upp sociala och ekonomiska aspekter, försöker ge ett sorts "trivselperspektiv" på en omvandling (blir Råcksta trevligare om det inte bor några hyresgäster här?) och några av de andra riskerna som projektet för med sig.

Dessutom vill vi tipsa er om att läsa Hyresgästföreningens kunskapsmaterial "Kan bostadsrätt bli bostadsfel?. Oavsett om man är tveksam eller redan vet vad man tycker så finns det en hel del bra tips om vad vi som hyresgäster ska tänka på.

På Rätt att Bo finns dessutom en bra punktlista över hur en ombildning ska gå till. Den är bra att ha för alla hyresgäster (oavsett om vi vill förbli det eller om vi önskar köpa lägenheterna), om inte annat för att ha koll på att allt går schysst till.

Vi ses på gårdarna!

5 kommentarer:

 1. Hej!
  Varför tas endast de negativa sakerna med som "kan" hända vid en ombildning? Det finns ju minst lika mkt positiva saker att äga sin bostad. Skriv gärna ut dom oxå, annars blir det en lite felvinkling på det hela tycker jag. Jag är helt klart för ett ägande i dagsläget.
  //Andreas

  SvaraRadera
 2. Hej Andreas,

  Bra fråga!

  Vi tänker så här: Vårt nätverk har bildats för att mobilisera de krafter som finns i kvarteret och som är emot ombildningen. Vi kommer att argumentera mot en ombildning och prata med grannar om varför vi tycker att ombildningen vore en dålig sak för Multrågatan och Håsjögränd. Vi vill vi ju att så många grannar som möjligt ska säga nej till ombildningen.

  Argumenten för en ombildning kommer vi få presenterade för oss, men vi anser att det ansvaret vilar på den bostadsrättsförening som bildats i syfte att ta över våra lägenheter.

  Om frågan går vidare kommer argumenten för ombildning sannolikt också bli presenterade för oss av avlönade ombildningskonsulter som har egenintressen av att vi röstar ja till ombildning.

  Vi har all respekt för att du är för en ombildning, men vi hoppas ändå att du vill höra på våra argument när vi knackar på eller bjuder in till informationsmöten med de föreningar som står upp för hyresgästernas intressen.

  Ha det fint!
  Vi ses på gårdarna!

  SvaraRadera
 3. Blir råcksta trevligare utan hyresgäster? Ja förhoppningsvis! Folk kanske iaf börjar blir rädda om sin bostad och bostadsmiljö och slutar med att rista hål och fula märken på väggar trapphus, slutar lämna avfall i källargångar, slänger skräp i återvinningen och inte utanför mm. Med lite tur kanske vi också kan gå ihop och införa den tvättstuga i de tom lokalerna i varje källare som va utplanerade på planritningarna när vi flyttade hit men aldrig blev av... Jag är i nuläget inte helt övertygad om ombildning, främst för att jag inte vill se att fler Och fler hyresrätter försvinner i sthln bara för min egen vinning rent ekonomiskt. Dock är de med väldigt få undantag en bra affär då kan kommer få lgh betydligt billigare än man den kan sälja för, och överlag är de skavanker på lgh som beskrivs här nonsens i sammanhanget och enkelt kan åtgärdas om man nu känner behov av de.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det är en alldeles för stor risk att ombilda våra lägenheter.

  Min mamma bor i bostadsrätt i innerstan och de har bra ekonomi men för att en bostadsrättsförening ska kunna klara fastighetens hela ekonomi måste ett ganska stort antal hyresgäster köpa sina hyresrätter, det är cirka 180 hushåll i Råcksta som berörs.

  Med tanke på att vi bor i hyresrätter i en socialt ganska svag Stockholmsförort har nog många varken vilja eller pengar nog att köpa lägenheten. Utsikterna för att alla köper är alltså ganska små och det kommer att påverka föreningens ekonomi. Risken är alltså stor att en bostadsrättsförening i råcksta med ombildade lägenheter kommer få väldigt svag ekonomi.

  Tänk på att bostadsrättsföreningens styrelse har ansvar för el, vatten, bredband, tv, försäkringar, ekonomi, parkering, hantering av skador, medlemsförteckning, pantsättning, gemensamhetsutrymmen, snöröjning och städning.

  /Lin

  SvaraRadera
 5. Jag tror att Råcksta kommer få ett ännu bättre uppsving nu med alla satsningar som görs i området, att det skulle vara en socialt svag förort håller jag inte med om direkt, visst snackar vi längst ut på gröna linjen så kan jag hålla med om det. Råcksta är nåt helt annat, lugnt och familjärt. Kollar man på hemnet, så går ju lägenheterna i Råcksta åt direkt, och det är oftast budgivning över 2 millar för en 3a. Priserna på bostäder i Sthlm har ju bara stigit och stigit för varje år, tror knappast det kommer dala heller. Vad jag har hört så verkar intresset faktiskt rätt stort att köpa. Jag tycker man ska se fördelarna oxå, dom överväger.

  För hur kul är det att ge Wallenstam nästan 9 tusen i månaden för en 3a? Dom pengarna lägger jag hellre på en egen borätt.

  Det skulle vara intressant att höra med nån som bor i dom ombildade lgh vid Nickelgränd, och se hur de klarat ombildningen. Har dom fixat det, så ser jag ingen anledning att tvivla.

  //Andreas

  SvaraRadera